Motor Riders

,,Мото,, еволюцията през годините

Малко са нещата, които ни карат да се чувстваме толкова свободни, както язденето на тези бесни железни кончета. Всеки, който е карал мотор ме разбира и усеща какво точно имам предвид. Нека да разгледаме еволюцията на мотоциклетите от първите модели та чак до наши дни. Историята на моторите е много дълбока и вълнуваща.

Всичко започва 1867 год. когато се изобретява първото двуколесно превозно средство с парно задвижване.

През 1885 г. пък създават първият мотоциклет с вътрешно горене, работещ с петролно гориво.

През 1894 г. Hildebrand & Wolfmüller става първият серийно произведен мотоциклет и първият, който получава патент да се нарича ,,мотоциклет,,.

В края на 19 век са създадени първите големи фирми за масово производство. Появява се Indian, който започва производство си през 1901 г., а Harley-Davidson е създаден две години по-късно.

В началото на 20 век, мотоциклетите са били ценени от полицейските управления по цял свят, затова че са бързи и способни да се движат през задръстения и трафик.

По време на Първата световна война, производството на мотоциклети значително се увеличава. Докато преди са били на коне, след това войските започват да използват мотоциклети. Те се използват от войските за комуникация, разузнаване, доставка на храна и медикаменти и други материали на фронтовата линия. Най-известни играли роля във войните са били BMW, Indian, Royal Enfield и Harley-Davidson. Създадени за войската с отличителни дизайни – с картечница, броня, кош или специална предавка за черен път.

След Втората световна война, мотоциклетите набират популярност като превозно средство за ежедневна употреба, особено в градовете. През 1950-те години започва да се развива мотоциклетната култура, като се създават мотоциклетни клубове и се организират състезания и мотоциклетни паради. През 1960-те години мотоциклетистите стават символ на младежката бунтарска култура, като те често се свързват с рок музиката и хипи движението. От тогава насам мотоциклетите продължават да бъдат популярни както като средство за транспорт, така и като символ на свободата и независимостта.

През последните години се наблюдава възраждане на популярността по целия свят на марки като BMW, Triumph, Ducati и Indian.

Днес, японските производители Honda, Kawasaki, Suzuki и Yamaha доминират в мотоциклетна индустрия. А в Съединените щати все още поддържат  висока степен на популярност Harley-Davidson.

В развиващите се страни, мотоциклетите се считат за практични поради по-ниските си цени и по-голямата икономия на гориво . От всички мотоциклети в света 58% са в Азиатско-Тихоокеанския регион и регионите на Южна и Източна Азия, с изключение на Япония, ориентирана към автомобилите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *