Corporate Blogs

Видове печат върху текстил

Видове печат върху текстил, е темата, която ще разгледаме в днешната статия.

За да се създаде дреха с красив дизайн, с ярки и наситени цветове, с високо качество на изображението и отпечатъкът да се запази във времето. Трябва да се обърне внимание на факторите, които влияят за постигането на най-добри крайни резултати. И да се има предвид, че те са взаимосвързани и никой от тях, не бива да бъде пренебрегван.

Фактори за създаване на дреха, с качествен дизайн :

  •  Видът на печата и машината
  •  Мастилата
  •  Разделителната способност на файла
  •  Материята, върху която се печата

Машините и техниките за печат върху текстил са разнообразни, но най-общо казано са Директен печат (DTG) и Трансферен печат (DTF). Бродерията, също e много популярен метод, но тя използва по различна техника от печатане, затова ще бъде описана отделно.

1. Директен печат

Това е печат, при който процеса на отпечатване на цифрови изображения се извършва директно върху желаната дреха или аксесоар. Това означава, че вашето JPG изображение се изпраща към машината и тя започва печатане. Всичко се случва в самата машина. Нека обясним накратко процеса, вътре в нея:
Това е мастиленоструен печат, при който мастилото е насочено чрез дюзи, като контролиранa серия от капки. Така тези капки попадат върху повърхността на плата. И започва печатане ред по ред, докато не се появи цялото изображение. За печата, машината се нуждае от мастила. Обикновено се съдържат основните цветове: циан, магента, жълто и черно (така наречените CMYK мастила) + бяло мастило. А след това, машината си ги преобразува в нужните цветове.
Разделителната способност на печата, обикновено се определя като точки на инч (dpi). И колкото повече разделителна способност има вашия файл, толкова по-качествена ще бъде разпечатката Ви.
Особеност при директния печат е, че може да се печата само върху естествени материи, като памук.
След като изображението е отпечатано върху дрехата или аксесоара, който сме избрали, се преминава към последния етап. Той се нарича фиксация. Този етап ще ни гарантира, че мастилото е прилепнало добре към тъканта. За фиксацията се използва топлинна преса на 180°C за 35 секунди.

Предимства на директния печат :

⦁ Позволява на текстилния дизайнер да работи направо от компютър към плат, без нужда от проектиране на хартия
⦁ Печат с много висока разделителна способност
⦁ Разпечатките се състоят от много цветове
⦁ На допир разпечатката е много мека, дишаща и непроменяща усещането на самия текстил

Недостатъци на директния печат :

⦁ Може да печата само върху памучни дрехи и аксесоари

 

2. Трансферен печат (Сублимация)

Нека да преминем и към втория метод за печат върху текстил. Това е така наречения трансферен печат, който също е дигитален печат. Различава се от директния печат по това, че е нужен процес на ,,пренасяне,, на изображението от специална хартия към дрехата.
Това означава че първоначално е нужен принтер (сублимационен принтер), който да отпечата изображението върху трансферната хартия. А след това е нужна термо-трансферна машина (каландър), която кара мастилата да се прехвърлят от хартията в порите на тъканта.
Процесът на трансфериране, гарантира проникването на боята в тъканта, вместо да седи само на повърхността. Това дава на плата добро качество и устойчивост, като не се засяга способността на материята да диша.
Мастилата, които се използват са основните CMYK, както и при директния печат. Като тук бял цвят няма, поради това че се печата единствено върху бяла материя.
Тук идва момента да открием друга разлика с директния печат, който вече разгледахме. Директния печат беше само върху естествени материи, докато трансферния печат(сублимация) се използва единствено върху синтетични. Най-използваните синтетични материи са полиестер и полиамид.

Предимства на трансферния печат :

⦁ Мастилата навлизат в порите на тъканта, което гарантира дълготрайност на разпечатките
⦁ Разпечатките са ярки и с наситени цветове. Качеството им е с висока разделителна способност
⦁ Печатът може да бъде върху цялата повърхност на плата
⦁ Печатът може да бъде широкоформатен. Тоест печатът може да бъде с широчина 1.60 см. и неограничена дължина. Това го прави чудесен вариант ако искате да създадете знамена, банери или спални комплекти.
⦁ Могат да се отпечатат кройки на дрехи, с избрания дизайн. А след това да се зашият до краен продукт (например да се отпечатат и прошият спортни екипи)

Недостатъци на трансферния печат :

⦁ За най-качествен сублимационен печат, материята трябва да бъде от 100% полиестер. Или с минимум 60-70% полиестерно съдържание в състава на плата.
⦁ Платът използван за печат трябва да бъде в бял цвят. Черен или тъмен цвят плат, не могат да бъдат сублимирани.

3. Най-съвременният метод на печат

в момента, използва метода на трансферния печат (чрез пренасяне). Като подобрението му е:
⦁ че може да печата върху всякакви материи (памук; полиестер, кожа и др.)
⦁ също така може да печата върху всеки цвят дреха (черна, червена и др.)

Този метод се нарича DTF печат.

Отпечатъците са много издръжливи, еластични и не се напукват. DTF печатът получа най-ярките и наситени цветове, сравнено с всички останали методи. Също така, печатът става изключително детайлен.
За да се постигнат тези предимства, с горе описания трансферен печат(сублимация), са направени някои промени в техниката. Изображението се отпечатва върху фолио (PET филм) , чрез DTF принтер. След това фолиото се напрашава със специално прахообразно лепило, което чрез топлина се желира. Изображението ни е отпечатано, сега имаме две възможности или да го пренесем чрез топлинна преса върху дрехата или да го използваме на друг етап. Това изображение може да се прибере и да се съхранява, докато не решим, че искаме да го използваме.
Когато решим, че ще пренасяме изображението върху дреха. Поставяме на топлинната преса, дрехата и фолиото за 15 секунди на 170°C. DTF лепилото се разтапя с цветовете директно върху текстила. И дрехата ни е готова.

Целта на статията беше чисто информативна. Да Ви обясни опростено, какви видове печат върху текстил има и през какви етапи се преминава. Изброили сме по няколко предимства и недостатъка на всеки един от тях.

При нас може да откриете Директен печат, Трансферен печат чрез сублимация, а също и Трансферен DTF печат! Освен наличните артикули в сайта на Hooligans1312, имате възможност и за персонализиране (знамена; банери; кройки на дрехи с дизайн; спални комплекти; дрехи или аксесоари). Ще се радваме, да работим с Вас и да Ви помогнем да осъществите някой ваш проект. Ако имате въпроси или искате да се свържете с нас : телефон +359 88 7878 553 във Viber или WhatsApp .

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *